palawan-heleen.reismee.nl

Moeder en kind zorg

In Palawan zijn een aantal ziekenhuizen .Er is een groot ziekenhuis in Puerto Princesa . Er is een iets kleinere in Aborlan en de kleinste staat in Narra, waar ik naar toe ga. In PP hebben ze mogelijkheden voor CT-scan etc. In Aborlan kunnen ze gipsen en hebben ze x-ray. In Narra is de zorg vooral symptomatisch . Bij verdenking fractuur wordt de ledemaat gespalkt met een bananentak, tetanus gegeven en vit. B12 voor het herstel van de gevoelszenuw en bloed doorstroming en wordt de patiënt verzocht om naar Aborlan te gaan voor foto’s.

Moeder en kind zorg houdt in Narra vooral in pre natale controles, bevallingen en 2 dagen zorg, tot de hielprik bij de baby. De moeder gaat naar huis.

De prenatale screening vind plaats in het ziekenhuis. 3 controles tijdens de 9 maanden , 1 keer in het eerste trimester( tot 3/4 maanden), 1 keer in het 2e trimester en 1x aan het eind. Bevalling moet verplicht in het ziekenhuis. Wegens hoge baby sterfte is het thuis verboden.

In het eerste trimester wordt erbloed geprikt. Ze hebben geen mogelijkheid om het hartje te luisteren , want ze hebben alleen stethoscopen, dat gaat niet. Zelfs niet zo’n ouderwetse toeter waar wij nog mee leerden luisteren 30 jaar geleden.

Mijn coördinator Gea is 3 maanden zwanger en ik ben bij haar controle geweest. De zuster doet eerst de controles. Dan wordt er bloed geprikt. Ik zat met haar in de wachtkamer en de dok kwam bij ons zitten. Het hele consult ging daar. Open en bloot. Weinig privacy regels. Ze kreeg een verwijzing voor een ultrasound en vitamines. Er wordt gevaren op aankomen in gewicht en uitblijven van de menstruatie. Mijn idee zou zijn om deze prenatale screening te verbeteren zodat er minder kindertjes overlijden.

Tijdens de poli kwam een jonge vrouw. Zij had een echo waarop de uitgerekende datum 6 maart was. Ze vroeg de dokter waarom het kindje ernogniet was. Bleek aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie dat ze pas over 2 weken was uitgeteld. Ook was haar vraag hoe ze kon merken dat de bevalling was begonnen . Dokter legde haar dit uit. Weinig begeleiding gehad. Bij eerste en 2 e kinderen doen ze dat. Bij het 3e kind gaan ze ervan uit dat je een’ polynesische ‘ moeder bent. Volledig ingeënt en doorwintert in het bevallen .

De zorg voor thuis is eigenlijk best goed geregeld. Rondom Narra zijn18 gezondheidsposten: ik geloof dat de dok ze barangays noemde , die bemand worden een chief. Ook werken daar midwives( verloskundigen) die elk 3 posten onder hun hoede hebben. Zij doen daar prenatale controle en hun werkzaamheden zijn 90% preventief en10% curatief , wat daar onder valt is nog niet echt duidelijk. Het preventieve is huisbezoeken. Het ligt asn de progrsmma’s die er zijn, bijv. Gezonde voeding voor kinderen tussen 1 en 6 jaar. De midwives geven dus preventief informatie over voeding. Eigenlijk wat de kinderverpleegkundige op het consultatiebureau doet.


Midwives verdienen ongeveer 15000 peso’s per maand wat neerkomt op 225 euro per maand. Maar dan moet erbij gemeld worden dat vrouwen en mannen , getrouwd en ongetrouwd, bij hun ouders blijven wonen. Geen woonlasten, geen zorgen over dagopvang. Dat regelt oma.

Gea woont met haar man bij haar moeder.Ze heeft een dochter van 7. Is nu plots weer zwanger. Ze zei: mijn moeder wilde geen 2e kind. Ik vroeg Gea: en jij? Zij wel.

Na haar controle gebeurde er iets vervelends. Ze had wat donkere afscheiding. Ze was erg bezorgd. Ze was niet getoucheerd en heb verder niet gevraagd naar persoonlijke zaken, maar ze was erg bezorgd . Ze zou vrijdag een ultrasound laten makenin Aborlan . Als ik haar zie vandaag hoop ik op goed nieuws en anders zullen ze het zien als een natuurlijk proces!


Reacties

Reacties

Jacqueline Noorbergen

Met dit verhaal breng je me weer terug in de tijd... Filipijnen... ongeveer 7 jaar geleden... toen was er (in het gebied waar wij waren) alleen prenatale zorg als je dit kon betalen. Sterfte moeder en kind was hoog. Mooi dat er verbetering is... al blijft het in onze ogen nog erg beperkt.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active